Clubmakers

De volgende clubmakers horen tot de bekendste van de hickory periode.


Anderson & sons, D (St. Andrews)
Deze bekende St. Andrews maker begon in 1893 met een firma die de eerder firma DW Anderson overnam. De werkplaats lag naast de 18de green van de Old Course. David Anderson was de zoon van de legendaris Old Da, een balmaker en greenkeeper van de Old Course. Alle 5 zonen van David werkten voor de firma tot het werd opgeheven bij het begin van de tweede wereld oorlog.


Anderson, James (Ansturther)
James Anderson was een ijzersmid. Rond 1860 begon hij af en toe clubs te maken. Hij was daar zo succesvol mee, dat hij vanaf in 1880 niets anders meer deed. Anderson werd een van de belangrijkste clubmakers in de geschiedenis en veel bekende namen hebben bij hem stage gelopen( zoals: George Forrester en Robert Condie). Toen hij in 1895 stierf nam zijn zoon James Jr. het bedrijf van hem over. Het bedrijf is lange tijd successvol gebleven tot het sluit voor de tweede wereld oorlog.

Auchterlonie D&W (St Andrews)
David en Willie zijn samen begonnen in 1896 met hun zeer sucessvol clubmaking business. De familie Auchterlonie was ook bekend vanwege zijn goede spelers. Willie won de Open in 1893 en zijn neef Laurence won de US Open in 1902. Het bedrijf is clubs blijven maken tot de jaren 50. Hun winkel in St. Andrews bestaat nog steeds.

Cann & Taylor (Sheen, Surrey)
JH Taylor de legendaris vijfvoudig Open Kampioen had een zeer succesvolle clubmaking firma samen met zijn compagnon George Cann. Zij begonnen in 1894. Hun bekende mashie was en zeer goede verkopende club. Zoals veel fabrikanten zij zijn net voor de oorlog gestopt.

Condie, Robert (St Andrews)
Na stages bij James Anderson en Robert White heeft Condie zijn eigen bedrijf opgezet in 1890. Zijn bekende fern of rose cleekmarks komen voor op veel van de mooiste clubs die ooit zijn gemaakt. Nadat Robert stierf in 1923 heeft zijn zoon George heeft het bedrijf voorgezet tot in de jaren 30.

Forgan, Robert (St. Andrews)
Forgan heeft de firma van zijn oom (Hugh Philp) overgenomen in 1856 nadat hij daar was begonnen te werken in 1852. De meeste play (long nose) clubs die nog bestaan zijn gemaakt door Forgan; zijn zonen hebben het bedrijf voorgezet tot het is verkocht aan Spalding in 1960. Forgan & Son zijn vanaf 1863 tot 1908 official clubmaker voor het Engels Koninklijk Huis. In hun reclamecampagnes hebben zij hiervan veelvuldig gebruikt gemaakt.

Forrester, George, ( Elie and Earlsferry)
Forrester is beroemd als een van de meeste innovatieve en gerespecteerde clubmakers van zijn generatie. Rond 1870 begon hij met het maken van classic play (long nose)clubs maar tijdens zijn carrière heeft hij de socket neck woods en concentric irons ontworpen. Forrester had toen hij stierf in 1930 meer patenten op zijn naam staan dan wie dan ook.


Gibson, William (Kingshorn)
Gibson begon als stagiaire bij James Anderson tegen het einde van de 1880’s en in 1896 was hij eigen baas. Zijn bekende star cleekmark is een van het merken die men vandaag nog tegenkomt; dit komt mede omdat Gibson voor veel jaren een van de grootste fabrikanten ter wereld was.

Gourlay James (Carnoustie)
Gourley is begonnen als ijzersmid rond 1893 en heeft waarschijnlijk een paar clubs in die periode gemaakt. Gourlay maakt vanaf het begin van de 20st eeuw prachtig gevormde cleeks van een hele hoge kwaliteit . Zijn moon and star cleekmark zijn voor het eerst gebruikt rond 1904. Gourlay stierf in 1908 maar zijn zoon heeft het bedrijf voortgezet tot midden jaren 30.

McEwan & Sons D (Mussleburgh)
McEwan is de oudst clubmaking firma ter wereld. James McEwan begon in 1770 en nog 5 generaties hebben hem gevolgde. Hun oudste clubs met thistle mark zijn zeer zeldzaam en kostbaar. De derde generatie McEwan, Douglas maakte zeer mooie en bijzondere clubs en ook zij zijn door verzamelaars erg gewild. De zesde generatie in lijn Douglas heeft het bedrijf voortgezet tot circa 1920.


Morris Tom (old) (St. Andrews)
Morris Tom is een legendarise naam in de geschiedenis van golf. Vier- maal open kampioen old Tom was ook greenkeeper van the Old Course en zeer succesvol clubmaker. Morris begon als clubmaker, als stagiaire van Alan Robertson, in 1854 toen hij professional was op Prestwick, en in 1864 toen hij terug naar St Andrews kwam is zijn clubmaking bedrijf gaan bloeien. Zijn winkel was naast de 18de fairway in St Andrews een hij bleef actief tot aan zijn dood in 1908. Morris clubs worden vandaag onder licentie nog gemaakt.

Nicoll George (Leven)
Nicoll begon in 1881 met zijn firma die meer dan 100 jaar zal bestaan.
Bekend voor zijn hand cleek mark en zijn topkwaliteit. Nicoll’s clubs werden vaak geëxporteerd naar Amerika. Daar werden zij door fabrikant Burke (Ohio) aan de consument verkocht.

Park Willie( Musselburgh)
Park, zoon van Auld Willie tweevoudig open kampioen heeft zijn vaders bedrijf overgenomen in 1884 en heeft verschillende nieuw modellen ontworpen in de jaren erna. Willie had een geweldige reputatie als een speler(hij won ook 2 keer de Open) en als clubmaker. Tegen het eind van de 19de eeuw is hij een van de grootste fabrikanten ter wereld. Hij bleef tot 1910 actief met clubmaking.

Patrick Alex (Leven)
Patrick maakt veel reclame voor de feit dat zijn firma (van 1847) de tweede oudste fabrikant ter wereld was. Patrick ijzers werden gemaakt door James Anderson en alle Patrick clubs waren populair onder de golfers. Patrick clubs werden gemaakt tot rond 1930.

Philps Hugh (St Andrews)
Philps, misschien de naam van alle Schotse woodmakers. Philips oom van Robert Forgan heeft prachtig elegant play (long nose) clubs gemaakt tussen 1819 en 1855. Zijn clubs zijn zo gewild dat er al rond 1890 namaak Philps clubs werden gemaakt. Zijn clubs zijn vandaag haast onbetaalbaar, zij worden vaak verkocht voor meer dan 50.000 dollar.

Sayers Ben, (North Berwick)
Little Ben was 1.60m maar toch en grote naam in de golf wereld. Hij was clubmaker vanaf 1890; maar pas na 1910 werd de productie door Ben’s firma flink opgevoerd. Hij was zeer succesvol en zijn firma is een van de weinige hickory fabrikanten dat nog steeds bestaat.

Scott AH (Elie)
N eef en stagiaire van George Forrester is een bekende naam geworden zijn unbreakable neck woods waren een sensatie in 1894. En in 1902 hij begon (net als Forgan) de Koningkijk warrant te gebruiken, eerste 3 feathers daarna de crown and lion.

Simpson Robert (Carnoustie)
Simpson was stagiaire bij Forrester en Forgan en begon als zelfstandige in 1883. Hij was bekend voor zijn kwaliteit en zijn innovaties en gepatenteerde modellen.

Spalding (London en Dysart)
Deze Amerikaanse fabrikant met fabrieken op verschillende locaties was het eerste bedrijf dat een speler sponsorde voor marketing redenen (Harry Vardon,1899), zijn tour van Amerika heeft dit bedrijf veel publiciteit opgeleverd.

Standard Golf Co (Sunderland)
Aluminium producent Mills is begonnen in 1890 golfclubs met een metalen kop te maken. Binnen zeer korte tijd waren deze revolutionaire clubs uitermate populair. Hun enorm grote putter collectie heeft hun naam gemaakt. Standard golf company bleef clubs produceren tot 1945.

Stewart Thomas (St. Andrews)
Stewart is mogelijk de bekendste hickory clubmakers ter wereld. Hij fabriceerde miljoenen koppen (hij maakt alleen koppen en geen complete clubs) tussen 1893 en 1932; en zijn streven naar kwaliteit was legendarisch. Veel van de beste spelers van die tijd speelde met Stewart ijzers (Old Tom Morris, Bobby Jones, Francies Quimet en vele anderen). Jones kon uit 200 verschillende Stewart ijzers kiezen toen hij
de Grand Slam in 1930 won. Stewarts clubs hebben meestal zijn bekende pipe cleekmark achter op de club. Zijn clubs zijn vandaag zeer gewild door verzamelaars.

Winton & co ( Montrose en London)


De Winton familie begon op verschillende locaties met clubmaking rond 1890. Vanaf 1910 deed zij dat gezamenlijk onder deze naam. Winton verkocht de legendarische putter Calamity Jane. Deze putter werd door Bobby Jones tijdens zijn hele carrière gebruikt. Winton clubs hebben een diamond cleekmark.